Wien - skulle vilja se!

Sitter och väntar på ett flyg mot Mellanöstern för att jobba lite där. Läste en gång boken Wittgensteins Wien och gillade den. Det måste ha varit en speciell tid för hundra år sen. När hela det moderna 1900 talet på något sätt koncentrerades till Wien. Freud, Wittgenstein, Schönberg, Lenin ja alla var där. Musik, teater filosofi vetenskap politik allt var där.
Men det är nog inte kvar längre. Får väl gå och peta i mig en Mozart kula!

Spaning

Centralen igår. Spottade Fredrik Lindström som gjorde en klassisk Gallup i vänthallen. Har ingen aning om vad han frågade. Inte hade han några svårigheter att få intervjuoffer. Dom snarare stod där och liksom väntade. Även om jag är den som gärna vill vara med så höll jag mig på behörigt avstånd. Mitt ansikte är som gjort för radio!

IKEA har allt...

För länge sen hittade vi det här på IKEA.  Tänk vad åren går, men jag har glömt namnet. Men det var inte Billy och inte Ivar...

Finns det varg i Skaraborg?

Har varit ute och spårat i skogarna. Och det här var inte lätt att bestämma som hund. Ett spår som var ganska färskt. Följde det en bit med hunden som var på helspänn.
Visst inbillade jag mig, men totalt främmande är det inte att vargen skulle ha passerat där. Tänk om man fick se den, eller höra den yla.....

En plats för Mubarak

Hit tycker jag att han kan åka nu. Det är långt ifrån pyramider och Tahir torg. Så vore många mycket gladare. Men Hossnei har vare sig hört eller lyssnat. Undrar om han hör något i morrn efter fredsgbönen....Hosnei! Om du läser det här. Jag kan tipsa om en ö i söderhavet där du kan gå och titta på solnedgången. Förresten kan du nog köpa några stycken för de där miljarderna du stoppat undan.

Flest är bäst!

I denna värld av ettor och nollor så är mätbarhet det viktigaste av allt. Hur många träffar har mitt namn på Google? Hur många kollar min blogg idag? Hur många vänner har jag på Facebook? Hur många gillar ett Youtube clip?
Såg nu att Jesus gillas av 265 235 Ghandi av 1573 och Aung San Sui Kyi 322 751. Men Bruce Springsteen gillas av
1 367 118!  Så nu kan det bevisas det som John Lennon sa som upprörde en hel värld på 60talet: Beatles är större än Jesus! Nu vet vi att Springsteen är större än Jesus i alla fall.

Mitt liv som barnstjärna...

En gång för länge sen gjorde jag en insats som barnskådis. Det var nog inge vidare men det var ju kul att en skoltv film blev omnämnd i  Expressen. Mest stolt är jag över att ha fått jobba med Håkan Serner. En väldigt duktig skådis som tyvärr lämnade in alldeles för tidigt. (Han spelar en underbar roll som Severin i Äppelkriget)
När jag läser de sista raderna så känner jag att inte mycket har hänt sedan 1974.
"Avsikten med pjäsen är att den skall bli utgångspunkt för samtal i klassen. Klas är symbol inte bara för utflyttade norrlänningar utan också för invandrare och andra grupper i samhället som känner samma främlingskap i sin nya miljö som Klas. Dessutom - varför måste så många människor bryta upp från en miljö där de egentligen trvs?"
Svaren dag är nog lite annorlunda. En Norrlänning i en förort är ingen utsatt grupp längre...

Stilla tar vintern av sin vita dräkt...

och kvar blir slasket

Återtåget

Fredag eftermiddag är tågen fyllda med resenärer. Men än så länge inga förseningar. Har passerat Södertälje i tid. Skövde her I come

2011. Är det 1989 i Arabvärlden?

Försöker följa det som sker i Egypten. Är det ett steg emot demokrati eller är det ett tillfälle då en diktatur ersätts av en annan? Är det Tjeckoslovakien eller Iran?
Det har onekligen sett positivt ut fram tills igår eftermiddag. Ett land med så stor del av befolkningen som är under 25 kan bli ett riktigt intressant land om det har investerats i utbildning, vilket jag får uppfattning om att många av demokratiförespråkarna har. Det ser ut att handla om människor som med hjälp av globaliseringen har skapat sig en bild av hur man bättre konstruerar ett samhälle och där förtryckarregimen inte längre kan hålla upp bilden av att de är det rättmätiga maktinnehavarna.
Det intressanta är att det inte finns någon ledare. Det finns ingen Havel och det finns ingen Khomeni. El Baradei är ingen i Egypten om jag fattat rätt. Det som finns är Facebook och Twitter och bloggar som tillsammans skapat det här läget.
Frågan är om det här är nästa järnridå som faller. Kanske faller också Islam spöket och västvärldens stöd till diktatorer som säger sig hålla borta Islamister. Mubarak är en och Saudiarabien en annan som väst har stött trots att det har varit diktaturer.
Läser en bok om islam och ser att de delar den idéhistoriska utvecklingen med den kristna kyrkan i mycket. Där finns traditioner som bevarat vetenskapstraditioner under den tid som den kristna kyrkan höll den tillbaka. Inom islam förvaltades en hel del av de antika grekernas kunskaper. Men som i den kristna delen så finns där en kamp mellan fundamentalism som fokuserar på andlig renhet och mer utåtriktad inriktning på att skapa bästa samhälle för alla och att förstå och utveckla världen utifrån vetenskaplig synpunkt.
Sen fick jag klart för mig att Islam bygger på samma rot som finns i hebreiskans Shalom vilket betyder fred, jämvikt rättvisa. Och jag som alltid trott att islam betydde underkastelse. Något som är svårt att acceptera som något gott. Men fred, jämvikt och rättvisa är mycket goda begrepp och var det inte det som Tunisierna visade och de miljoner Egyptier på torget visade tills de blev angripna?
Jag har alltid varit tveksam till facebook och vägrat hittills men nu undrar jag om jag inte ska gå med. Man vill ju inte missa nästa revolution!

Gissa bajset?

Ja, jag vet inte riktigt om det är rådjuret som har lagt de här kluttarna eller om det är haren. Men det är inte vargen i alla fall. Det ryktas om två vargar vid Hornborgasjön. Det skulle vara spännande att få se

RSS 2.0