Panel igen...

Idag har man gjort en insats som panelhöna igen. Det blev lite Arkelsten, monarkin och kökets könsmönster.
Det var lite kul att få tycka fritt. Upptäcker vid genom lyssning att en del saker inte är fullständigt riktiga. Sa nåt om Lundin Oil och hur de uppfört sig i Sudan och att de har ägnat sig åt green washing. När jag sen kollade på  nätet så var det inte kvar det som jag refererade till.Sen heter det inte Lundin Oil längre utan Lundin Petrolium...asch.. behöver nog kolla källorna bättre men det är inte lätt när ämnet kastas upp i direktsändning. Men Lundin Oil på sin tid hade ett projekt för att rädda geparden.  Samtidigt finns det många tecken på att man har man medverkat till att flytta lokalbefolkning för att kunna komma år oljereserver. Så helt fel var det inte

You can call me Al! Eller you could have called me, Al!

Foto: Magnus Aronson/IKON
Mannen till vänster bor i huset vars stall jag jobbar i. Vi brukar ses någon gång ibland och säga hej. Igår hade han oväntat besök till morronkaffet när Al kom förbi och sa hej.  Synd att jag inte var i stallet då. Hade nog viljat fråga Al om ett och annat när det gäller Amerikansk klimat politik. Men, nej inte den här gången. - Men du kunde ju slagit en signal i alla fall Al..
Jag undrar vilket sorts kaffe som bjöds är det kom ett oväntat besök. Jag antar att det var Fair Trade kaffe i alla fall

Har man hund har man alltid nåt att göra

Den här lilla vännen kan hålla en igång stora delar av dagen men också natten. Om man äter mycket saker som för en humanoid knappast skulle vara något som man ens närmade sig men för en jycke är en ren delikatess så kan följderna bli en upprörd mage. Men det kanske är smällar man är villig att ta när man är hund.
Problemet för husse blir att masa sig ur den varma sängen en gång i timmen från 24 till 06.
Det kanske är munkorg som skulle gälla. Kanske skulle folk då fråga om hunden är farlig och svaret skulle bli;-Ja, för Husses nattsömn...Men det där är ju en skitsak, egentligen..

Panelen avklarad


Så har man klarat av premiären för Sveriges Radio Skaraborg. Det gick väl så där men det ska kanske kunna bli lite spännande om man får upp tempot och sprudlandet. Dagens ämne var Afganistan och prinsess besök, Vet inte om jag fick till det precis men allvarsnivån blir ju olika vilket det ska vara. Kasnke har jag profilerat mig som republikan men jag är nog en pragmatisk rojalist. Mest för att det tycks så jobbigt att hålla på och välja president. I alla fall i amerikansk modell. Men det är klart den tyska modellen är ju inte helt fel

Panelhöna

I morgon debuterar jag som panelmedlem i Sveriges Radio Skaraborg och ska tycka om olika händelser i närområdet och kanske mer fjärran. Fast det där vet jag ju inte riktigt än. Får väl se om det bli några skandaler eller chocker. Troligtvis inte något av det...fast man kan inte vara säker..

HöstpromenaderHär kan man gå med hunden och uppleva den vackra hösten. Hornborgasjön efter restaureringen är en mäktig syn. Det är vitt över hela vattenspegeln av svanar som simmar kring.
Har också sett något som jag fått för mig var en lappmes eller sparv eller vad det nu är. Har inte sett förut och det var spännade. Mäktigt var havsörnen som drog förbi och gjorde alla sjöfåglar oroliga.
har till och med  och för första gången sett en pilgrimsfalk. Stort!
Höstpromenader är underskattade men jag avstår gärna ifrån hundar som äter mullvadar, vilket händer ibland...

Att cykla är nödvändigt...

EN gång i tiden fick man lära barnen att cykla. Först med stödhjul, sen med att ta bort hjulen och säga att man höll i cykeln trots att man inte gjorde det. Men det var en lögn som var tillåten då den främjade cyklingen.
Men det är nog den enda delen av barnuppfostran där en osanning är på sin plats. Andra former av lögner och dubbelmoral är inte hållbart men att cykla är nödvändigt som M A Numminen sjöng

Wow! Liksom
Lite coolt alltså. Två gamlingar men nog svänger det. Keith Richards i bakgrunden är lycklig som ett barn på julafton,,,

Rörd!Som en miljard andra människor har jag kollat på alla gruvarbetare som dras upp från 700 meter under marken. Det är rörande att se alla lyckliga människor som får se varandra igen som trodde att det inte skulle ske igen.
Alla över hela världen tycks vara enade i att tycka att det här är bra.
Alla presidenter ringer till Pinera för att uttrycka sin glädje och alla kramar om varandra. Och det handlar om vanliga arbetare som tas emot som stjärnor. Vem trodde de. Och det berättas på CNN om vilka roller de har haft. Sjukvårdare, gasmätare, elektriker och andlig ledare som leder daglig andakter i berget. 
Alla som tittar känner bar glädje och tittarna är lika många eller fler än fotbolls VM. Den enda som nog var lite delad i att komma upp var Johnny som blivit avslöjad att han hade älskarinna  som väntade tillsammans med frun på att han skulle räddas. Frun vägrade möta honom och älskarinnan var glad att vara med på TV men tvehågsenheten hos Johnny var slående. Men även det kan man känna glädje över en sån här dag...

Giftigt värre!

Ungern bevistade jag för en månad sen och åkte längs Donau. Denna långa livsnerv genom central och östeuropa som nu hotas av det gift som ligger lagrat efter utvinning av aluminium. Kan bara tänka mig vad det kan innebära om tungmetaller färdas längs hela floden. Inte kul!
Det är nog bara toppen på en större problematik. Ännu mer ligger och trycker på från samma källa som orsakade den senaste förödelsen och fler deponier riskerar att läcka mer av tungmetaller.
Nu kanske man tror att det är typiskt öststater att inte fixa det snyggt. Kan då bara peka på Bolidens gruva i Los Frailes som 1998 hade ett utsläpp ifrån en havererad damm. En lokal ekologisk katastrof.

The Gohst of Tom JoadTom Joad är en figur i Steinbecks rom Vredens Druvor. En som står emot djävulskapet i en mörk tid och håller humanitetens flagga högt även när det när det blåser snålt.
Har gått runt i bloggosfären och det börjar lukta trettital igen. Inhumanitet klär sig i snygga kläder och får argument som låter riktigt habila. Men det är samma inhumana sätt att resonera.
Konstigt. Världen är mer tydligt än någonsin gränslös. Vi har en jord att dela och alla människor vinner på att dela och att se till varandras bästa. Men det verkar ibland vara riktigt trångt för peace love and understanding idag. I bloggar och kommentarer på nätet så kommer de mest bruna och nattsvarta åsikter idagen. Ibland bara rent okunniga och dumma som plötsligt tas på allvar. Ibland betydligt mer förtäckta och nästan så att man tycker att det verkar vara rimligt. Men det är samma inhumanitet, brist på kärlek och förståelse. Hösten 2010 känns kall. Inte bara i Sverige utan hela Europa känns kallt...
..som i låten av B S
Now Tom said "Mom, wherever there's a cop beatin' a guy
Wherever a hungry newborn baby cries
Where there's a fight 'gainst the blood and hatred in the air
Look for me Mom I'll be there
Wherever there's somebody fightin' for a place to stand
Or decent job or a helpin' hand
Wherever somebody's strugglin' to be free
Look in their eyes Mom you'll see me."

The highway is alive tonight

But nobody's kiddin' nobody about where it goes
I'm sittin' downhere in the campfire light
With the ghost of old Tom JoadDet finns all anledning att stå upp för fred kärlek och förståelse och humanitet idag när konflikt och skarp motsättning är det som gäller. Jag sitter här med Tom Joads ande

Biskopen backar bestämt inte!Heja Eva Brunne! Hon predikade i Storkyrkan vid gudstjänsten som hölls för riksdagens högtidliga öppnande. Inga tveksamheter med att ta upp rasism och främlingsfientlighet i de korta ord hon sa utan att nämna några Sverigedemokrater. Men dom tog tydligen åt sig i alla fall. Att inte acceptera allas lika värde hör inte hemma i en demokrati, sa hon och då gick hela SD gruppen i protest. Jimmie Åkesson sa enligt Aftonbladet att han aldrig blivit så kränkt! Man kan undra vad det var som var så kränkande med att ta upp allas lika värde. Var det kränkande att vi alla var lika och att inte några var bättre än andra? Tja, kanske det. Men då står det här partiet väldigt långt ifrån den västerländska humanismen och FN.s deklarationer om mänskliga rättigheter.
Det bli nog knepigt att tas med SD i riksdagens arbete under de nämaste åren. Särskilt om man inte kan dela grundläggande värderingar och mänskosyn. Det man måste komma ihåg är att också Sverigedemokrater har sitt mänskovärde och att de lika lite som andra får kränkas. Men det här är en riktigt svår intellektuell uppgift. Ska man inkludera den som vill exkludera så att den som vill exkludera ska få det?

RSS 2.0