Det är vinter...redan

Vi skriver 24 November och det ÄR vinter nu. Snö-chock kanske man kunde kalla det. Kallt är det också. Är det ett bevis på att klimatförändringar är bara nys? Nä, snarare att vi måste förbereda oss på ett annat klimat. Stora svängningar och annorlunda vädermönster har klimatforskare sagt länge att vi kommer att få erfara med allt mer växthusgaser i atmosfären. Årets Januari var den varmaste någonsin sedan temperatur-mätningar började i globala skala för närmare 100 år sen. Men det gäller globalt. I Sverige var det ovanligt kallt.
Men det är ju kul att kunna åka skidor igen!

Utan hunden - färre naturupplevelser

Måste skänka en tacksamhetens tanke till hunden som tar mig ut varje dag och allt som oftast ger mig en naturupplevelse. Som här vid Hornborgasjön där slättlandet ger utrymme för spring för hunden och fågelskådning för husse. Har nu fått se både pilgrimsfalk och kungsörn. Det är storartade upplevelser.

Tiden flyter men lider inte!

Jorden har snurrat några varv i det ödsliga universum sen bilden togs. Geologiskt sätt så är det knappt en ångström av en sekund eller vad man kan tänka sig mäta tid i minsta kategori.
Men den biologiska tiden har snurrat många varv. I alla fall för en människa. För en hund är det mycket längre än en livstid för en dagslända en evighet.
Men varför mäta? Bättre att vara närvarande.
Lära gå vagnen finns kvar och men den glade grabben i solhatt i närheten av Norra Fäladstorget har dratt vidare. Lämnat Lund, lära gå vagnen och solhatten.

Blir det vinter?

Förra veckan var det PRAO vinter i landets södra delar. Hann inte uppleva mer än resterna av snön. Snö är väldigt vackert när det är nytt men ganska trist när det har börjat åldras och smälta bort.
Var barndomens vintrar snörika och kalla från 1 Advent tills 1 April? Nej, knappast men det beror ju på var man befann sig i barndomen. Västerbottens vintrar var snörika långa och kalla under 60 talet.
Hoppas på en bra skid-säsong även söderöver den här säsongen. Så kanske man kan se dagens ungdom på laggarna för att försöka bli en ny Hellner eller Kalla. När den här bilden togs skulle man bli en ny Gunde Svahn (ja, en del unga vet inte om att han har en annan karriär än programledare!) När jag själv gled runt på nederbörden runt en björk i centrala Umeå så var förebilden Assar Rönnlund. Skidan består men skidåkarna kommer och går.

Det gamla öst har blivit kitsch!

Den här suddiga bilden tagen genom ett galler som satts för skyltfönstret till ett antikvariat i Budapest gav en vink om att det som var grym verklighet för dryga tjugo år sen har blivit kitsch att leka med idag.
Såg på BBC, när jag satt där i en av de tidigare öststaterna på ett hotellrum med anor från Stalin arkitekturen kvar, ett inslag om ett hotell som hade återskapat det gamla DDR som ett koncept för hela hotellet. Revollutionsromantiska målningar och till och med menyn var pre järnridå. Vilket innebar bl a soppa på vad som fanns kvar i kylen.
Tja, vad ska man säga? Vad är det i vårt blandekonomiska 70 tal som man skulle kunna kitscha till? Drutten och Jena eller den där lilla dockan John Blund som barnen fick genom TVn? Men jag tror att John Blund figuren var Öst tysk? Jo så var det. Vi kanske levde bakom en semijärnridå i alla fall

Budapest - Donau flyter långsamt

Spenderar några dagar i det forna Europas hjärta. Har aldrig tänkt på att floder är så viktiga som ett slags blodådror i ett land. Uppväxt vid Umeälven så var det bara ett vatten som fram till 60 talet transporterade timmer från inlandet till sågverken vid kusten. Sen bara något vackert som majestätiskt flöt fram dag efter dag, ja när det inte var vinter och isen gjorde passagen över älven lättare.
Här är floderna transportkanalen och det som skapat länderna och välståndet.
Men det är inte bara floden som flyter långsamt. Tiden flyter också långsamt när det gäller förändring. Det är 21 år sedan Ungerna som första land öppnade gränsen mot Österrike i väst som så småningom ledde till att järnridån föll ändå känns en det som Öst Europa finns kvar. Det märkliga omständiga sättet att göra enkla saker. Som att berätta vart man ska gå och äta. Det var verkligen en lång instruktion för att göra det enklaste.
Men det kanske inte ens är ett arv från kommunist tiden. Det kanske är tidigare än så. Kan det vara en rest av det Haupsburgska imperiets byråkrati? Vem vet? Kanske någon i Buda eller någon i Pest? Jag undrar vilken sida av floden som är den rätt? Ska ta reda på det...

Musik från förr ser bättre ut...

När jag ser förstärkare och gitarrer från 70 tal och tidigt 80 tal så känns det lite varmare i själen. Gamla Marshall stärkare, HiWatt toppar och högtalarlådor av olika slag. Baslådor i svart plywood och så ett PA som inte hänger i ställningar utan har ett rejält bashorn i botten lite mellanregister och skrikor på topppen...mmmm....trummor med horisontella cymbaler och inga lådor med effektpedaler på golvet till gitarrerna utan en eller två effektpedaler. Det bästa är rätt in i stärkarn med sladden. Just det sladdar och inte något trådlöst här inte....och sen var scenklädseln inte så spektakulär. Det var ingen skillnad emot street style. Now thats rock n roll...

Vad har hänt...

...sedan den här bilden togs? Har grabben klarat sig? Lever han fortfarande i Västerbottens inland och skakar mattorna i den lantliga men kärva idyllen? Kan har försörja sig på skogsarbete? Inte med den kroppen kan man tänka, men idag krävs det bara några fingertryck att med en skogsmaskin avverka ett mindre skogsparti under en dag. Men det fordras då en viss intellektuell kapacitet som man kan fråga sig om mannen på bilden egentligen har.
Ja, frågorna blir många inför ett gammalt fotografi

RSS 2.0