Bland Humanister och Nationaldemokrater



Almedalen är det politiska Kiviks marknad, som Kiviks marknad var på Piratens tid. Alltså Fritiof Nilsson Piraten måste man kanske tillägga idag. Piratpartiet fanns i och för sig också på plats och bidrog till det idémässiga tingel tangel som också är en del av Almedalen.
Ryggen med Humanisten är deras flitigt synliga ledarprofil Christer Sturmark. Han tittar på ett annat lite apart inslag, Nationaldemokraterna som håller torgmöte.
Om man inte hade någon förförståelse så skulle man kunna tänka sig att det här var två hedervärda initiativ. Humanism och att vara human är ju något gott och eftersträvansvärt. Att vara human innebär att vara öppen och förstående, tillåtande och ge plats för andra. Men Humanisterna har på ett ganska aggresivt sätt gått in för att angripa allt som luktar religion på ett likadant sätt som fundamentalister kritiserar alla som inte säger ja till deras syn påvärlden. För lite kärlek helt enkelt för att jag ska tycka att det kännas riktigt mysigt. A non prophet organisation står det på ryggen. Ett litet ordskämt som skulle kunna vara fyndigt har de på sin T shirt. Ingen profet organisation istället för ingen profit organisation. Men de som skulle kunna ta mest illa upp över en sån slogan är väl muslimer som Humanister ofta pläderat för då de angripit kristna inslag i offentligheten som t ex skolavslutningar i kyrkan. 
Nationaldemokrater låter ju också inte så dumt. Att ha hemkänsla i en nation är gott och demokrati är den hittills bästa formen för att gemensamt fatta beslut om hur vårt s liv tillsammans ska fungera. Men det nationella i detta sammanhang handlar mest om att distansera sig emot det främmande och att exkludera andra. Och respekt för demokrati verkar ju inte heller vara det som ligger i denna grupps kärnvärden. För lite kärlek helt enkelt.
Men alla var de där i Almedalen och försökte på olika sätt göra sig synliga. Om man gillar det öppna och kärleksfulla samhället så tillåts alla att tala men inte utan att motsägas. Men det är knepigt hur man ska förhålla sig till rörelser som vill utestänga andra. Hur mycket plats kan de få? Ska man tillåta dem att utestänga andra bara för att man är så öppen och tillåtande? Det krävs en stark demokrati för att ge plats åt de grupper som vill begränsa demokratin och friheten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0