Fanny och Alexander? Nej, inte så längesen. Bara ett kvarts sekel sedan...

Den här bilden togs vid ett dopkalas för 25 år sen. En fadder och en fader kan man snabbt sammanfatta det med...

Isen ger nya perspektiv

Den som inte har båt ser sällan stranden från sjösidan. Men vintern ger möjligheter att skapa ny perspektiv. Träsket Hornborgasjön är inte längre ett stort sävhav. Visst är det en grund sjö fortfarande men vattenspegeln ligger där och när isen lägger sig så ger det en båtlös möjlighet att se landet från en annan vinkel.
Vidderna en vacker vinterdag är storartade. Tyst, vidsträckt och vackert. Tja, tyst och tyst. Isen sjunger lite grann då och då. Men vackert blir det i ett annat perspektiv

Party ledare?

Det verkar ju inte så mycket party i Socialdemokratiska partiet nuförtiden och nu dras de långa knivarna i kampen om vem som ska bli ny ordförande. Nuder förs fram i dagarna och Lena Sommestad har tydligen en del som favorit. Nuder lär det ju inte bli så mycket party kring i alla fall och inte heller någon förnyelse precis. Lena då? Tja, kanske inte party men i alla fall ett noggrant arbete och lite idéer. Dessutom sitter ingen i riksdagen så det blir lite svårt att vara med i partiledar debatten då....

I Norrland...

har hamnat precis norr om Dalälven. Är man i Norrland då? Mycket snö var det i alla fall...

Förr i tiden i skolan lekte man förr i tiden

Den 11 november 1992 klädde barnen ut sig för att leka förr i tiden i skolan. Då pratade man om hur man var tvungen att sitta still, stå upp när man svarade och vara rädd för att bli bestraffad med rottingen. Fröken skulle vara sträng och psalmverser skulle sjungas och läras utantill.
Frågan är om inte Björklunds skola är ett steg tillbaka till " Ordning och Reda Drill och Disciplin" Ungarna ska sitta still, vörda fosterlandet och se upp så man inte åker på bestraffning men de duktiga ska premieras och få en guldstjärna. 
Det är väl bara Gud som Björklund har lite svårt att klara av i sitt koncept. Någonstans så kan jag tycka att den sekulariserade ordning och reda skolan är nästan värre. Jesus var ju i alla fall snäll emot de som inte var så lyckade. Det är ju inte Björklund eller Reinfeldt. I alla fall ger dom inte det intrycket....

Godnatt unge man!

Den här unge mannen har slitit hårt en hel dag. Kepsen och Nallen på plats och sen in i drömmarnas land. Det är en gåva att få sova, tror jag Stefan Sundström sjöng nån gång. Det är nog något som stämmer ju äldre man är. Att sova som ett barn är också ett uttryck för att sömn inte är lika självklar för den äldre.
Jag tror inte att det har någon påverkan men den unge mannen sover under tre olika goda tecken som sitter på väggen. Korset från El Salvador, oljetrycket med skyddsängeln ärvd av farmor och en liten teckning med grekisk inskription om fred som en kvinna gav pojken under en tågresa. Så blir sömnen god!

Jag hade en gång en båt. NOT!

Nej, jag hade inte en båt. Aldrig en sån här i alla fall. I min barndom fanns det en roddbåt byggd någonstans uppåt fjälltrakterna i Västerbottens inland, Har glömt nu vad det hette. Men den var lättrodd och var gjord för att ta sig lätt fram i sjöar och strömmande vattendrag.
Den här båten byggde en kamrat. I många år stod den i båthuset år efter år då ägaren inte orkade rätta till ett fel i lacken. Men förr förra året låg den i sjön igen. Felet var betydligt mindre arbete att rätta till än vad ägaren trodde. I år stod den i huset igen. Mest beroende på att den skulle stjäla för mycket tid från annat arbete om den kommit i sjön. Undrar vilket år det är i år. Men vacker är den. Som en salonsgmöbel

Modeblogg!

Efter alla hundrelaterade blogg inlägg så ska jag nu ge mig in i modebloggssfären. Jag visar här ett hållbart mode. Den unga damen fick dessa randiga amerikanska snickarbyxorna en jul på åttitalets slut. Och ränderna gick aldrig ur. Några efterkommande systrar fick sen använda dessa byxor som här packas upp för första gången.
Kanske var det redan här vurmen för det amerikanska lades. Jeans, jordnötssmör, rutiga flanellskjortor..man vet aldrig vad effekterna blir av det man utsätter barnen för när dom är små. Och tur är väl det.
Och helt hundfritt blev det ju inte här heller!

Retro del 3 - Annan hund

Det här är en annan retro hund. Alltså den utan toppluva. Släkt med den tidigare publicerade hunden. De har samma mamma. Den här jycken var stor och storsnäll! Vilket nästan syns på bilden

En bil, en bäck och några änder!

Det här är ett scoop från förr. En gång i tiden bodde vi vid en bäck. Ovanför bäcken fanns en gata som hade sitt slut vid husets tomt några meter från bäcken. Det var en mycket lätt sluttning mot bäcken från gatan.
Våra grannar hade en rosa liten Fiat. Den stod parkerad i vägens riktning.
En medelvacker sommardag så fick vi besök av några bekanta från Lund som knackade på och sa; -När vi kom så rullade en bil ner i bäcken Är det eran? Den bara rullade försiktigt iväg och touchade ett äppelträd , ändrade lätt riktning och plask. -Nej, det är inte vår bil.
Jag undrar vad änderna tänkte?

Retro del 2 - Hund

Springer Spaniel hade förr i tiden en kort svans. De var ofta lite robustare än idag då de har blivit vanligare och svassigare med långa svansar.
Den här damen lärde jag aldrig känna men hennes son var en ovanligt trevlig hund. Den här damen kunde vara ganska barsk och ställa både djur och människor.

Retro - tema Basket

Basket har jag aldrig skrivit om men i en sedan länge förfluten forntid var basket något jag sysselsatte mig med. I alla fall en sommar någon gång i högstadiet då jag som en mycket kort kille fick vara med och träna (eller leka) med KFUM Umeås basketlag. De hade träning utomhus på sommaren på asfaltsplanen vid gamla seminariet och det mest fantastiska var att de hade en svart amerikan i laget! Tyvärr syns inte han på bilden. Jag tror att han hade slutat då. Men observera vad de har på fötterna. Basketskor kallade vi det då. Idag är det Converse och inte använder någon ett par sådana för att utöva idrott längre.
På den tiden hette lagen vad de kom ifrån och bytte inte namn varje säsong. Jag undrar om Umeå spelar mot Kalix. Umeå låg under den här tiden i högsta serien.  Nu är Umeå inte bra i någon stor sport. Ska va innebandy då men det är ju en sysselsättning för lågstadiebarn...Oj, nu har jag varit provokativ i bloggen. Kanske blir det några som rasar. Fast med bara fem läsare så är det inte så stor risk

Far predikar på 70 talet

Temat för dagen är förr.
Det hände sig vid den tiden att det utgick ett påbud att kontraktsprosten i Ume kontrakt skulle hålla en predikan i Vännäs. Och så skedde.
Vet inte om jag kommer ihåg nåt men i alla fall var jag där med min kamera och framkallade bilden själv i mitt laboratorium i en ett skyddsrum som byggdes på sjuttiotalet då man fortfarande fruktade att ryssen skulle komma.
Jag undrar vad predikan handlade om i Vännäs den gången...

Förr

När jag växte upp så var det här den dagliga synen när jag gick ut från gården för att gå till skolan.
Det var förbjudet att gå utanför gården när jag var i förskoleålder. Men vad hindrade mig från att cykla på en av Umeås mest trafikerade gator. Det var ju lugnt. Jag cyklade ju så att jag mötte trafiken.
En gång följde jag en hästskjuts ner mot älven och gick vilse. Det var lite otäckt. Speciellt som man inte var så värst gammal. Men jag blev upphittad när mörkret fallit över björkarnas stad.

Skidåknings säsongen är här!

Snö och kyla har två saker med sig som är bra. A) Hunden kan motioneras på ett bra sätt som ger utbyte på ett effektivt sätt för både hundägare och hund: det stavas skidåkning. B) Hunden har rena tassar när den kommer in efter promenaden.
Annars vet jag inte om det finns så många fördelar.
Men

RSS 2.0