När September börjar gå mot Oktober.......så skulle man hellre vara här! Någonstans i Söderhavet med varma vindar och varmt havsvatten och artrika korallrev...men det är bara att bli kvar i det allt mörkare och kallare Norden. Men jag vägrar säga att det är mysigt att krypa upp i soffan med en filt och en bok! Nej, inte det! Titta på TV? Nej, inte mer Idol! Gå på Oktoberfest på ett stadshotell? Varför det? Plocka svamp? Kanske men om man hittar nåt så är problemet att ta hand om allt. Höstmarknad? Var då?
Det enda jag skulle kunna tänka mig och som ligger inom rimlighetens ram är ett dagsbesök i Helsingör och köpa lite blommor och några pilsner. Det skulle nog få mig lite mer positiv till hösten. Men annars? Inte mycket...

En del kan göra samma sak och ändå känns det nytt

Neil Young var en av de första artisterna som jag hade som LP skiva att spela på den skruttiga Garrad skivspelaren i pojkrummet som fortfarande var barnkammare. (Ingen brydde sig om att lillebror hade kommit i tonåren.) Nu närmare fyrtio år senare så ger mr Young ut en ny skiva som låter nytt fast det är samma sätt som tidigare. Kanske är det ett tecken på genuinitet eller är det genilaitet? Bryr mig inte om vad det heter, men bra är det.

Döden"Vi har varit en bit ifrån döden men vi kommer närmare på sikt. Det är min övertygelse"
Så sa en kyrkogårdsmänniska i P1 igår.
Ja, det är väl sant. Truism talar man om ibland och det här är väl ett lysande exempel. Jag vet inte om man kan kalla det för en övertygelse.

ProblematisktValet blev inte någon höjdare. Det kommer bli en knepig höst för regeringsbildare. Svensk höst är här.

Jag tyckte väl att jag sett honom förut!Det börjar dra ihop sig till val och det slog mig att det är vissa yttre likheter mellan Alfons Åbergs pappa och statsministern. Men det verkar nog vara mest till det yttre.
Debatten igår i TV4 var märklig i vissa stycken. En partiledare hade med sig flera bilder med stapeldiagram och statsministern hade postit lappar med siffror på varvid röd-gröna gång efter annan utbrister "Det är lögn!"
Så skulle inte Alfons pappa ha gjort. Han som la glassen i garderoben och kalsongerna i frysen när de hade storhandlat.
Men vem är det som Mona Sahlin liknar?

Katolska präster med tvivelaktigt rykte


Ärkebiskop Andre-Joseph Leonard till höger på bilden fick häromdan framträda för att tillkännage att de som fallit offer för övergrepp av katolska präster och andra ledare inom kyrkans verksamhet i Belgien skulle få upprättelse på olika sätt. Belgiska polisen slog till i somras när kyrkoledarna hade en konferens och tog alla datorer och mobil telefoner för att leta bevis.
Det är märkligt att bland de som mest värnar om vissa saker, som t ex familj och äktenskap , finns ibland också de som utsätter andra för kränkningar och dubbelmoral. Det är ju lite samma som den svenska polischefen som arbetar för kvinnors rätt som begår de grövsta kränkningarna. Och varför är familjen och heteroäktenskapet så väl försvarat av katolska präster som inte lever (eller får leva) i såna familjebildningar?  Freud skulle nog ha ett bra svar på frågan.

BrobyggareDet byggdes vackra broar över mindre vattendrag förr i tiden. Brobyggare behövs av alla slag men jag tror att dagens brobyggare inte bygger lika snyggt som förr...det gäller nog alla sorters brobyggare

ValrörelseSedan i Juli och Almedalen har valrörlesen tuffat på. Gator och torg fylls av åsikter. Eller är det så fortfarande. Visst finns det valstugor på en del torg men det känns inte som samma tryck som förr. Nu är det mer medierna som fylls av valet. Hursomhelst så blir det inte så spännande som förr i tiden. Varenda dag finns det minst en valundersökning som berättar hur opinonen ligger. Så det lär väl bli samma block som behåller makten i fyra år till. Så n är demokratin. Respektera vad folkflertalet vill ha. Bara hoppas att de som fiskar röster också är trogna emot vad de säger att de vill göra.

Svänger det? Jo, då

Det är kul med ett band som spelar så där alldeles svängigt och inte rör mer än det som behövs. Och tänk om man kunde spela munspel så! Mmmm..tjusigt!

Glorian på!Den här katolska fadern i den har redan fått glorian på! Kan behövas i en tid då katolska präst sammanknippas mest med övergrepp.  Har inte så mycket över för religiöst krims krams som glorior och sånt oavsett vilket bo de sitter i.  Som att sälja en bild av Jesus som framträtt på ett rostat bröd på e bay.
Men katolsk kitsch är väl rätt inne idag. Funderar på vad det appelerar till för delar i personligheten. Tror inte jag har så mycket av den personligheten.

Recycling är livet i en tunnaMåste kolla om dom sköter sig Österrike när dom källsorter. Och visst var det Weisglas där det skulle vara. Man kunde också kolla upp vad det var som de konsumerade i Weisglas.
Det gäller att gå på djupet när man ser sig om i världen

Något för magen?Tillbaka på svensk mark kan jag konstatera att katolska biskopar inte direkt lever på den lilla konsumtionen av mat och dryck. Efter en mindre bit vandring nedför ett berg så fanns en vätskekontroll. Inte som Vasa loppet precis! Något stärkande för magen med mycket alkohol serverade av damer i tyrolerhatt.
Skönt att vara hemma igen till sunda vanor och inga hattar!

Tour nearly accomplishedSå, har nu lämnat de Österrikiska höjderna för att sitta på Wiens flygplats och vänta på att planet till GBG ska lyfta och ta mig till västra sidan av Sverige och sen på något sätt trassla mig genom Västra Götaland för att någon gång mitt i natten försöka lotsa mig fram till sängen utan att välta något eller bli utskälld av hunden. Kanske ska kissa henne innan jag går och lägger mig...hunden alltså..men kanske man själv behöver göra en gödande emission.

Bratislava Fredag den 3 september


Dagen börja grå och 15 grader. Utanför hotellfönstret flyter Donau. Bred och välfylld strömmar den fram genom stan. Man kan inte stiga ner i samma flod två gånger sa filosofen Herakleitos och visst är det sant. Och ändå gör vi det, sa han sen vilket också är sant.
Fick lite berättelser igår från en vän som vuxit upp under kommunisttiden. Han förbjöds att läsa vidare efter grundskolan då hans far emigrerat och andra familjemedlemmar varit "olydiga". Trots stor läsbegåvning så var det stopp. Ett papper på att han enbart fick arbeta med kroppsarbete förstörde alla möjligheter till att bli journalist, vilket var målet. Det här hände på 80 talet. Det var inte så att det längsamt lättade utan ända fram till November 1989 så var systemet benhårt; Ingen högra utbildning. Inte på vanligt sätt i alla fall.
Men min vän hade arbetat som byggarbetare här och som tryckeriarbetare. Av tvång.
-Men, sa jag, hur kunde systemet hållas uppe egentligen? Jo, sa han, det fanns de som drog fördelar av systemet, anpassade sig och snirklade sig igenom för att få fördelarna, även om själen såldes på vägen. Dom älskade systemet och försvarade det.
Jag undrar om inte dom där finns i alla system. Tänker på det när det gäller valet hemma. En del tycks bara göra valet till en fråga om taktik och hur "jag" ska göra för att systemet ska belöna mig, även om jag säljer min själ.
Man kan inte stiga ner i samma flod två gånger. Ändå gör vi det!

Män i lustiga huvudbonader och en Slovakisk borgmästareTurnén i Centraleuropa går vidare. Efter att ha färdats på Donau med båt från Esztragom i Ungern till Bratislava i Slovakien så har kvällen spenderats först i katedralen med katolsk mässa och sedan en orgelkonsert. Därefter med middag hos borgmästaren i spegelsalen i borgmästarens residens. Vilket tidigare var en ärkebiskops sommarhus. Vilket fick mig att fundera på hur vinterhuset såg ut.
På bilden ses en belgisk biskop tömma glaset tillsammans med en belgisk präst som har som huvuduppgift att jobba med skog i Belgien. Ja, det finns skog där också!
Men visst är det lustigt med dessa lustiga små hattar och de breda banden runt midjan. Ibland är man glad att man tillhör Svenska kyrkan och slipper de värsta formerna av utklädning...

Biodiesel i UngernSå här ser det ut när man är på en biodiesel fabrik som tar hand om gammal frityr olja och gör diesel av den. Så är mera pommes och du försörjer bilen med bränsle. Fast riktigt så är det inte. Men det var rent och fint.
Rossi heter han som äger fabriken. Han står med ryggen  två från höger på bilden och var mycket stolt över sin 400 miljoners fabrik!
Men fanns det inte ett barnprogram för längesen som hette signor Rossi? Eller är det Linus på linjen jag tänker på.

Central Europa just nuUngern idag och även om reiliefen från en gata i Budapest inte är fullt synlig så är det en sån där arbetarromantiskbild från kommunisttiden. Sånt är ju fascinerande att se.
Men nu är jag i nåt katolskt center i Esztragom. Katoliker gillar stora salar och höga dörrar. I morrn blir det båtresa på Donau till Bratislava.

RSS 2.0