Skepp ohoj!Idag; På väg emot Åland på50 års kryss. Får se om det är somi Torssons låt Öresundstwist
"Styrman spelar Hammondorgel,
o båtsman e batterist.
Alla klappar takten,
o ingen har trist,
med en Öresundstwist!"
Men det är ju skillnad på Öresund och Östersjön.
Kasta loss

Kanske en dystopi..men ska väl se den...The Age of Stupid: final trailer, Feb 2009 HD from Age of Stupid on Vimeo.


Den här filmen ska väl vara till för att påverka oss till förändring. Har bara sett trailern men det känns mer som en dystopisk historia än hoppfull. Troligen behöver vi båda...

RådjurVisst är dom lika till färgen! Hunden och Rådjuren! Igår när vi gick på promenad vid en fotbollsplan så skuttade fram ett rådjur mitt framför nosen på hunden som i yster glädje pep till och började springa efter. Inte en chans emot rådjuret skutt. Men efter rådjuret och hunden kommer nästa rådjur som springer efter. Så där sprang ett rådjur en hund och sen ett rådjur igen över den snöklädda åkern och alla hade de samma nyans. När det första djuret skuttat in i skogen så gav hunden upp och sprang tillbaka emot husse bara för att springa rakt emot nästa djur. Som med en lätt undanmanöver sprang bort från hunden som redan slösat sin krafter och återvände med hängande tunga till husse. Det är snart dags att koppla hunden i naturen igen....men jag tror att hunden trodde att det var några lekkamrater han kunde får springa ihop med, för jaktinstinkten verkar inte vara den bästa och tur är väl det.

I Köpenhamn är arbetsspråket svenskaGav upp väntetiden  på Kastrups flygplats för att på ett klimasmart sätt ta mig till Västra Götaland på hemresa från EU:s huvudstad. Hade bara flyget varit 13 minuter tidigare så hade jag kommit hem i anständig tid men det flytet har jag inte idag.
Men det slående var att de som sköter servisen på Kastrup har svenska som modersmål, eller i alla fall som andra språk. Svenskar i affärerna, svenskar som sköter säkerheten, svenskar som visar på hur man checkar in och på¨tåget tillbaka till Sverige rödklädda danska postisar som på väg hem till Sverige..
Vi kanske är Nordens Fillipiner, som sköter en massa uppgifter som ingen annan vill ta åt sig. Och det är väl inte något fel i det. Det är bara nytt.


Det är också nytt att se hur vitt det är på marken. Hela Danmark var snötäckt och Lundaslätten utanför tågfönstret är lika vitt som det var de rekordkalla vintrarna kring 84 och 85. Men man ska vara glad åt snö också..

Bryssel syssel igenMöten med datorer och människor och många ord...det är inte party på en fredagkväll..

DraghundOm man har en hund som är väldigt på och gärna vill dra iväg med den som håller i kopplet så är det perfekt om man vill ha lite draghjälp på skidorna. När det nu ligger några få centimeter snö så fick hunden selen på sig och jag stakade bäst jag kunde men visst blev det fart när man fick hjälp av hunden som drog. Men i början skulle hunden mest hoppa på mig i ren glädje över att det gick lite fortare än den normalt så långsamma gångarten som husse normalt utövar.
Vov !

Trasigt glas
Bakruta på en bil går i tiotusen bitar om man backar på ett träd. Fråga en som vet...

Kan inte sluta att förundras över den här karln
Läste på Springsteens egen hemsida hans betraktelse över 12 minuters framträdandet på Super Bowl. Han förvånar mig med att kunna formulera sig så intressant kring vad det är han gör under sina minuter på scen. Det är en slags kvitto på att det man uppfattar faktiskt inte är så långt borta ifrån vad avsändaren tänkt.  För det är en artist med både integritet och en vilja att förmedla något och så har han en förmåga att formulera sig som få har i en rock värld som alltför ofta bara blir ett gutturalt läte eller en orgie i klichéer.

Snö och kylaIdag har jag hört ljud som jag inte hört på 35 år. Ljudet av att gå på gator som är snötäckta och helt utan grus och salt. Knarret av snö under skorna var inte det enda glömda ljudet- Jag hörde ljud av ishockey klubba som slår på puck emot en stålbur på uteis. Det kändes så välbekant och så länge sen. Sen har jag sett ungar som åker pulka ner för jättelika snöhögar och tanter som åker spark till affärn.
Det där förekom längre söderut också förr men det var länge sen nu. Bilden här ovan är Haparanda stadshotell och det är verkligen som ett Norrländskt stadshotell. Bilden nedanför är en bild av snöskulpturer som de jobbar med idag.  Och 8 minus känns inte alls som 8 minus i Götaland.

Mikroblogg på telefonen från en buss i Norrbotten

Sitter på en buss mellan Luleå och Haparanda och nu stannar vi vid Töre busstation. Det är en massa minusgrader och en halvmetersnö. Precis som jag minns barndomens vintrar. Även om det var i Västerbotten. Blev påmind om en viss form av framfusig självgodhet som kanske är vanligare här när jag stod i en bankomatkö i Luleå. En kvinna som höll på att kliva av en cykel tyckte att hon stod före mig i kön då jag kom oc ställde mig i kön innan hon trasslat sig av cykeln. Så innan jag hann fram sa hon - Nej, älskling, kön går här och så kasta hon sig framför mig och när hon var klar så kommenderade hon ett - Varsegod! Jag sa inget alls. Bara stod där och undrade vad som hände och kom att tänka på att det där kändes bekant från en svunnen barndom. Det händer inte så ofta nuförtiden. Och det känns mest bra

Renovera - en livsstil
Så har vi börjat att renovera hus nummer två i livet. Det känns så bekant på nåt sätt. Rensa ut och göra underarbeten är det tråkigaste men att sen få till det så att det ser behagligt ut  är sen ganska kul. Men inte är det som Äntligen Hemma. På en halvtimme så är det klart. Nej, det tar tid och ständigt blir man avbruten av något annat och sen blir det också långtråkigt. Men det blir mycket radio. I Skåne är det lättast att få in Dansk kulturradiooch Radio Båstad. Två yttterligheter. Men tänk vad fint det ska bli när det trasiga blir helt och färgen täcker de väl underarbetade väggarna...

Fossilerna talar som fossiler tänkerSå har då regeringen öppnat dörren för kärnkraftsindustrin. Och det känns som en del människor inte har tänkt något sedan folkomröstningen 1980 och Tjernobyl 1986. Kärnkraft är inte en speceillt smart lösning. Den är dyr att bygga, inte en förneyelsebar energi, smutsig att få fram råvara till och fortfarande finns ingen lösning på hur det ska slutförvaras. Det är inga nyheter. Men gamla lösningar är bra lösningar för den som inte vågar tänka i andra banor. Att öppna för kärnkraft känns mer gammalt än nytt.
Helst skulle jag vilja slippa att damma av den gamla gulröda knappen med den leende solen på men det verkar vara dags att ta på sig den igen och utbrista med Dag Vag "Hellre aktiv idag än radioaktiv imorgon". Men det vore att gå nästan trettio år tillbaka i tiden.Det finns smartare och rättvisare sätt att lösa energiförsörjningen pBryssel - mötenas stad

Så här ser det ut när man sitter i möte. I grannhuset sitter EU komissionen i mycket mer Posh miljö än det här. Men vattnet är bra och det finns många papper att vända.
Nu är det Climate Action Network som just berättar om att Sverige har varit riktigt usla i energi och klimatpaketet som EU har kommit upp med...och nu pratar vi bara Köpenhamn..

Superhort Springsteenshow at SuperbowlJag hade mina tvivel. Varför göra pausunderhållningen på Superbowl finalen. Men mina tvivel kom på skam! Fyra låtar på 12 minuter. Kortversioner med ett knivskarpt fokus och en fullständig energishock. Roligt var det när Springsteen gör knä-sliden och får inte stopp utan ränner rakt in i kameran. Tenth, BTR Working o a d och GloryD. satt där de skulle. Working o a d kan bli en riktig stadion hit. Men en man kan väl inte räkna med en svart gospelkör på Europaturnén? Till och med C verkade i form. Spelade hyfsat rätt och orkade nästan stå upp i 12 minuter.
Lite tänd att se E street i sommar blev jag allt ändå.

Har lyssnat på det nya albumet och tycker att det är mer sammanhållet än Magic, rymmer mer funderingar över livet och det som slog mig var att storstadspoeten, han som skildrat NY och vars tidigare sånger rymmer hänvisningar till gator och Avenyer på Manhattan inte alls rör sig där  längre. Motiven i sångerna och på bilderna i texthäftet är nästan alla lantliga eller av småstadskaraktär. Och så låter det mycket Beach Boys och ibland kommer Roy Orbison rösten fram. Men det håller ihop bättre än Magic. The Wrestler är en bra låt och Tomorrow Never knows en fin Dylan liknande country låt. En skiva med några plus helt enkelt

RSS 2.0