Allmän utsmyckning bakom järnridån




Hittade den här målningen på en järnvägsstation i Prag. De stolta hjältarna som byggde landet. På den västra sidan av järnridån så både raljerade och romantiserade vi de här bilderna. Liksom en del på vänsterkanten tyckte kommunismen var en lockande form att organisera samhället på.
Satt i ett samtal med en vänster aktivist med -68 som märkesår från Scotland och en Tjeckolsovak som växte upp under 60 och 70 tallet bakom järnridån. Då ställer vänstermannen frågan om det verkligen var någon skillnad på kommunism och kapitalism och om inte kommunismen var bättre? Den svärta i ögonen som den som växte upp bakom ridån var inte att ta miste på. Rätt oförskämt att fråga så egentligen. Att ständigt vara övervakad, att skapa misstro och undergräva alla möjligheter till utveckling för person såväl som ett öppet samhälle kan aldrig betraktas som ett gott samhälle. Det korta svaret han gav var ; Freedom, thats a huge different. Jag tror inte att jag riktigt kan förstå hur det är att vara så fast i en struktur som är så repressiv. Därmed inte sagt att kapitalismen ger all frihet i världen. Den skapar väl så mycket elände världen runt även idag. Däremot har kommunismens sätt att organisera samhällen förlorat mark. Har längtat länge efter ett annat sätt att organisera samhället på. Frihetligt, rättvist och hållbart. FRH!

Kommentarer
Postat av: Nabon

Som jag och hustrun såg på flygblad inför första maj i London för åtta-tio år sedan: "Abolish capitalism, and replace it with something nicer!". Avskaffa kapitalismen och ersätt den med något trevligare...

Nabon

2010-06-15 @ 15:38:18
Postat av: Polpop

Kära Nabo!

Kan bara hålla med. Något nicer skulle jag också gärna se..

2010-06-15 @ 22:56:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0